Select Page

Američka gospodarska komora je održala događanje na kojem je gost govornik bio veleposlanik SAD-a, Nj.E. W. Robert Kohorst.

U svom govoru veleposlanik Kohorst se osvrnuo na svoj mandat u RH te uložene napore za poboljšanje poslovnog okruženja u Hrvatskoj.

Veleposlanik Kohorst smatra kako je hrvatska Vlada poduzela neke pozitivne korake tijekom posljednjih nekoliko godina – smanjenja parafiskalnih naknada i poreza, kontinuirani pad državnog duga i nedavno, ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam te pozdravlja nedavne napore Vlade da pojednostavi procedure za otvaranje poduzeća i formiranje radne skupine na razini Vlade usredotočene na poboljšanje poslovne klime. Pozitivnim smatra i Vladinu predanost smanjenju birokracije te je istaknuo da su to važne reforme koje bi Hrvatska trebala nastaviti agresivno provoditi te naglasio da iako pandemija Covid-19 predstavlja veliki izazov za gospodarstvo, ne treba ju koristiti kao izgovor za nedjelovanje.

Dodao je kako investicijska klima i dalje ostaje izazov, a trenutačni propisi i postupci izuzetno otežavaju američke investicije. Investitori se suočavaju s neučinkovitim, ponekad nepredvidivim pravosudnim sustavom koji doprinosi sporom rješavanju pravnih sporova, krutim radnim zakonodavstvom i teškoj birokraciji. Smatra i kako Vlada treba nastaviti smanjivati ​​broj državnih poduzeća. Te tvrtke, od kojih je većina povijesno neučinkovita i loše se snalaze, kontroliraju velik dio gospodarstva i u konačnici su kočnica za potencijal rasta zemlje. Vlada se ustručava smanjiti propise i poduzeti potrebne reforme kako bi potaknula inovacije i konkurenciju, jer njezin primarni fokus ostaje na sprječavanju gubitka radnih mjesta u državnim tvrtkama.

Veleposlanik Kohorst vjeruje kako je još jedna prepreka za privlačenje stranih ulaganja struktura javne nabave i natječaja. Trenutni procesi guše konkurenciju i u nekim slučajevima izravno priječe strane tvrtke da sudjeluju. Ponude se često pišu na takav način da favoriziraju određenu tvrtku i dovedu u nepovoljan položaj sve ostale. Stoga je potrebno osigurati veću transparentnost u svakoj fazi ciklusa javne nabave.

U svom govoru se osvrnuo i na gospodarske odnose Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske za koje smatra da su jaki ali i da mogli biti jači te istaknuo kako trenutačno u Hrvatskoj posluje više od 100 tvrtki sa sjedištem u SAD-u, s više od 820 milijuna dolara uloženog kapitala i više od 7000 zaposlenih.


ETRANET Grupa je dugogodišnji aktivni član American Chamber of Commerce in Croatia (AmCham Croatia), odnosno Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, te vrlo rado sudjelujemo u svim aktivnostima ovog udruženja koje u Hrvatskoj od 1998. godine zastupa poslovne interese američkih, međunarodnih kao i kompanija u hrvatskom vlasništvu. Kao široka međunarodna platforma koja okuplja poduzeća neovisno o njihovom porijeklu ili veličini, AmCham povezuje posvećenost poslovanju u Hrvatskoj i doprinosi hrvatskoj konkurentnosti i visokim poslovnim standardima. 

Jedna od aktivnosti AmChama kao nevladine i neprofitne organizacije koju u cijelosti financiraju članovi jesu i redovite publikacije za svojih 240 poduzeća-članova koja u Hrvatskoj zapošljavaju više od 80.000 ljudi.