Select Page

ETRANET Grupa bila je dio konzorcija izvođača pod vodstvom Hrvatskog Telekoma, koji su za Grad Šibenik odnosno Gradski parking isporučili objedinjeno rješenje za kupnju karata u javnom prijevozu, brodskim linijama te plaćanje parkiranja

Šibenska javna tvrtka Gradski parking predstavila je aplikaciju putem koje građani mogu kupovati karte za javni gradski prijevoz i brodsku liniju Brodarica-Krapanj, plaćati parking te dobiti informacije o slobodnim mjestima na pojedinim parkiralištima.

Riječ je o građanima najvidljivijem dijelu sveobuhvatnog projekta “Integrirana mobilnost – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“ – EU projektu koji su zajedno proveli društvo “Gradski parking“ i Grad Šibenik, a za koji se s pravom može reći da je jedan od najznačajnijih šibenskih projekata financiranih sredstvima EU koji mijenja prometnu sliku Šibenika.

U sklopu projekta sagrađen je podzemni logistički centar na šibenskoj Poljani, napravljena je studija organizacije i integracije javnog gradskog prijevoza, nabavljeno je 11 novih niskopodnih autobusa, digitalizirana su gradska autobusna stajališta te je izrađena prometna aplikacija za pametne telefone – čemu je sudjelovala i ETRANET Grupa, kao dio tehnološkog konzorcija pod vodstvom Hrvatskog Telekoma, uz tvrtku Parklio.

Projekt je nastao kao odgovor na najveće šibenske prometne probleme, a to su prije svega nedostatak parkirnih mjesta za stanovnike stare gradske jezgre i otoka te loša kvaliteta dotadašnjeg autobusnog prijevoza, kao i činjenica da različiti oblici javnog prijevoza nisu bili međusobno povezani.

Izgradnjom podzemnog logističkog centra na Poljani stvoreno je čak 256 novih parkirnih mjesta. Nabavljeni su novi autobusi koji prometuju na novim gradskim linijama, zajedno s informatiziranim autobusnim stajalištima – a sve to zaokružuje ova aplikacija koja građanima omogućuje brzu i jednostavnu kupnju karata za javni gradski prijevod, brodsku liniju te plaćanje parkiranja u Šibeniku.

Inače, ovaj uspješan projekt financiran je iz Operativnog fonda konkurentnost i kohezija EU. Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.847.705,83 HRK, od kojih se 73.801.381,09 HRK sufinanciralo iz Kohezijskog fonda, a 13.023.773,13 HRK iz sredstava korisnika.